Svansen´s Dancing Crew

Svansen´s Dancing Crew

søndag 29. januar 2017

Innbilte valper

Under støvsugingen i går dukket det plutselig opp en liten pipeball som hadde ligget godt gjemt under sofaen en stund. Det var veldig stas for Bella å finne den igjen, og hun løp lenge rundt med den i munnen. Jeg oppdaget etter hvert at det ikke var ballen som pep, det var Bella. Hun hadde den så forsiktig i munnen og løp rundt for å finne et gjemmested til den. Senere fant hun også en liten bamse som hun passet veldig godt på. Hun la seg på underlige steder, i kroker, bak meg i sofaen og liksom gjemte disse lekene. Utover kvelden pep og ynket hun seg mye, og hun oppførte seg veldig rart og annerledes enn den oppfinnsomme frøkna som hele tiden vil jobbe og finne på spikk.

Tankene mine gikk etter hvert mot løpetid og innbilt svangerskap. Men det er jo et par måneder siden løpetiden...? Takk til min venn Google, som i dag kunne bekrefte at "valpene" kommer etter en til to måneder. Og da falt også annen, litt underlig oppførsel den siste tiden på plass. Hun har vært veldig ivrig på å ordne og reie opp i det siste. Alle tepper skal krølles sammen og fikses. Hun har også de siste dagene vært litt grinete på Buster når han har kommet litt brått på.

Kanskje ikke rart at vår treningsøkt på fredag var helt håpløs - når stakkars Bella egentlig var i ferd med å gjøre seg klar til fødsel... 😉💓Litt fakta sakset fra Agria Dyreforsikring sin web side:

"Hvis tispen din blir nedstemt eller oppfører seg underlig etter løpetiden, har det sikkert en naturlig forklaring. Man regner med at 40 % av alle tisper rammes av et fenomen som kalles innbilt drektighet. I denne perioden tror tispen selv at hun skal bli mamma og viser både fysiske som psykiske symptomer.
Innbilt drektighet er ingen sykdom, men er tispens hormonelle beredskap for å die og stelle valper. Umiddelbart etter tispens brunst (oestrus) avsluttes, begynner metooestrus, en periode som tilsvarer lengden på drektighetstiden. Denne perioden begynner uansett om tispen pares eller ikke. Selv om du ikke parer tispen din, kan hun altså få symptomer på drektighet, innbilt drektighet.
De synlige tegnene på innbilt drektighet pleier å dukke frem omtrent én til to måneder etter løpetiden. Rent fysisk kan tispen gå opp i vekt, og hun blir da gjerne oppsvulmet rundt buken. Hun kan bli hoven rundt juret og produsere melk eller et tynt sekret i juret. Spiseforstyrrelser er også helt normalt. Ofte vil ikke tispa spise i det hele tatt i en periode, og da er det selvsagt viktig at du passer på at hun i alle fall får i seg vann. Noen tisper får derimot økt appetitt.
Tispens atferd kan også bli påvirket. Hun kan få en utpreget morsatferd; hun gjør klar sengeleie og bygger bo. Hun kan også generelt være rastløs og urolig. Det hender også at tispa adopterer alle slags ting, for eksempel kosedyr og sko, som sine unger. Disse surrogatvalpene bør man ta bort fra tispen, fordi de kan stimulere innbilt drektighet.
Tispen kan også bli nervøs eller sløv, og av og til oppleves også økt aggresjon, spesielt hvis hun tillates å beholde og vokte sine ”valper”. De fleste tispene som blir innbilt drektige, får hovedsakelig de fysiske tegnene og blir kanskje generelt litt nedstemte i denne perioden. Det finnes dog tisper som blir direkte deprimert i sammenheng med innbilt drektighet."
Du kan lese mer her: http://www.agria.no/hund/artikkel/sykdommer-og-skader/innbilt-drektighet-hos-tisper/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar